[toer] reis, tocht, rit, [toe·ren] uit rijden gaan, [club] vereniging tot beoefening van sport, ontspanning enz. [toerfiets] lichte fiets, geschikt om lange tochten mee te maken.

Wat is een toerclub?
Een Toerclub is dus een sportvereniging waarbij het vooral gaat om het maken van tochten. Bij Toerclub Zevenhuizen '80 doen we dat op de fiets. Het gaat daarbij om recreatief fietsen, dat betekent normaal gesproken fietsen met een gemiddelde snelheid van zo’n 27 km/u. En hoewel toerfietsen niet per se een teamsport is, we zijn een vereniging en rijden dus regelmatig in clubverband. Door het rijden in een groep is het makkelijker om die gemiddelde snelheid te rijden. Als je normaal al rond de 25 km/uur rijdt, dan kun je dat tempo beslist aan. Om het fietsen in groepsverband voor iedereen leuk en veilig te houden, houden we tijdens het fietsen altijd rekening met elkaar. We waarschuwen elkaar voor obstakels en gevaar onderweg, en hanteren als basisregel: samen uit, samen thuis.

Race-recreanten
Om ook het gat te dichten tussen de echte wedstrijdrenners en de toerfietsers kun je bij TC Zevenhuizen '80 ook terecht als race-recreant. Bij de club- en trainingsritten en de toertochten wordt gereden in verschillende groepen met verschillende snelheden. Zo kun je bij de snelste groep wel eens thuiskomen met een gemiddelde van boven de 35 per uur.

TCZ'80 is een gezellige en actieve toerclub voor iedereen die van fietsen houdt. Elk jaar organiseren we weer allerlei activiteiten. Kijk voor wat en wanneer ook in onze clubagenda. 

clubfotoTCZ80

Toertochten
TCZ'80 organiseert elk jaar drie uitgepijlde toertochten over afstanden van 25 tot 150 km. De start is altijd over het algemeen vanaf brasserie 't Graanhuys, bij de ingang van het Landal park. En iedereen kan meedoen. Je kunt in je eentje of met vrienden fietsen. Maar ook aansluiten bij een groepje van TCZ'80. Voor leden van TCZ'80 is deelname gratis. Niet-leden betalen een kleine bijdrage. Voor leden van de NTFU geldt een gereduceerd tarief.

Clubritten
Voor eigen leden organiseren we ook een aantal toertochten, de clubritten. Deze tochten, over 120 tot 150 km, worden gereden in een peloton. De voorrijders kennen de route en houden de snelheid in de gaten, zodat ook de zwaksten van dat moment het tempo bij kunnen houden.

Trainingsritten
In de periode van begin maart tot eind oktober rijden we elke zondagmorgen een trainingsrit. Vanaf 'de bankjes' in Zevenhuizen vertrekken we in twee groepen voor een trainingsrit langs de Lekdijk, het zogenaamde 'Rondje Dijk'. Het eerste deel van het traject fietsen we in twee groepen, waarvan één snellere. Bij een gezellige koffiestop in Stolwijk kan er eventuel van groep worden gewisseld voor de terugreis naar Zevenhuizen. We fietsen met een snelheid die aansluit bij de sterkte van de groep op dat moment, zodat iedereen het bij kan houden. De snelheid wordt in de loop van het seizoen langzaam opgebouwd. Ook op de dinsdag- en donderdagavond worden trainingsritten gereden, kijk voor meer informatie bij trainingsritten.

Wedstrijden
Elk jaar organiseren we een wedstrijdcyclus van zes wedstrijden. Daarin maken we uit wie zich clubkampioen mag noemen. Voor wie zich nog meer wil meten met clubgenoten, is er elk jaar ook een tijdrit over 12,4 km en een (mini)triatlon / duatlon.(Let op: deze activiteiten vallen niet onder de NTFU-verzekering voor recreatieve toerfietsers, omdat ze wedstrijdelementen bevatten. Deelname aan alle wedstrijden is dus voor eigen risico.)

Grotere uitdagingen
Naast al deze jaarlijks terugkerende activiteiten proberen we ook elk jaar iets 'groots' te organiseren. Dat kan een weekje fietsen op Mallorca zijn, deelname aan Luik-Bastenaken-Luik, een rondje IJsselmeer, fietsend van Parijs naar Zevenhuizen of samen de Alpe d'Huez beklimmen. Het initiatief voor de organistaie van deze tochten ligt bij de leden zelf. Leden onderling plannen ook regelmatig uitstapjes naar andere delen van Nederland om daar een georganiseerde NTFU-tocht te gaan fietsen. Dus heb je een plan, gooi het in de club.

De Kilometerteller
Om aan het eind van het seizoen de balans op te maken van je gereden kilometers kun je bij je profiel je gereden kilometers bijhouden. Die kilometers worden met de kilometers van anderen weergegeven op de Kilometerteller pagina. Hoewel er zo een klassement lijkt te ontstaan is het vooral bedoeld om op een leuke manier zelf te zien hoeveel je hebt gefietst, en daar eventueel nieuwe doelen op te baseren.

Meer dan fietsen
En we doen meer dan alleen fietsen. We openen elk seizoen met een algemene ledenjaarvergadering, we toasten samen op het nieuwe jaar tijdens onze nieuwjaarsreceptie, organiseren we thema-avonden en ter afsluiting van het seizoen elk jaar een barbecue.

 

TC Zevenhuizen '80 en de NTFU

TC Zevenhuizen '80 is aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). De NTFU Zij zet zich in voor kwaliteit en veiligheid binnen de wielersport. De NTFU is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en aangesloten bij sportkoepel NOC*NSF en mountainbike-organisatie IMBA Europe. Bij de NTFU zijn ruim 600 verenigingen aangesloten, die nu samen meer dan 65.000 fietsers vertegenwoordigen.

Als je lid wordt van TC Zevenhuizen '80 kun je ook meteen lid worden van de NTFU. Je profiteert dan van aantrekkelijke kortingen op duizenden fietstochten, ontvangt 6x per jaar het FietsSport Magazine, de jaarlijkse fietskalender en nog veel meer.

Goed verzekerd

Het grootste voordeel van het NTFU-lidmaatschap is dat je goed verzekerd op de fiets stapt. Toerfietsen doe je meestal in groepsverband. Maar je eigen WA-verzekering dekt geen schade aan derden die door een valpartij in groepsverband is ontstaan. Als NTFU-lid heb je een standaard verzekering, waarin o.a. de vergoeding van materiële schade aan de fiets en persoonlijke eigendommen tengevolge van een ongeval zijn geregeld.

Wil je meer weten over de NTFU fietsverzekering, kijk dan op de NTFU website. Voor vragen kun je ook altijd even contact opnemen met onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..